امروز دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳

رونمایی از فرآیند سیستمی ابلاغ الکترونیکی در سامانه جامع امور گمرکی

🔺فرآیند سیستمی ابلاغ الکترونیکی در سامانه جامع امور گمرکی صبح امروز با حضور دکتر خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی و دکتر رضوانی فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران آغاز بکار کرد .
کد خبر: ۱۱۰۱۴۰۱۵۶۵
زمان انتشار: ۲۲ دی ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۰ بعد از ظهر
179 بازدید

گمرک جمهوری اسلامی ایران با توجه به وظایف حاکمیتی و تعدد مقررات و قوانین سهم مهمی در تسهیل تجارت خارجی کشور و به ویژه توسعه صادرات غیر نفتی و رونق تولید دارد که در همین راستا مکانیزاسیون رویه های گمرکی و تجهیز گمرکات به ابزارهای کنترلی پیشرفته امری بسیار مهم به شمار می رود .

در همین راستا امروز فرآیند سیستمی ابلاغ الکترونیکی در سامانه جامع امور گمرکی اجرایی شد که نقش موثری در راستای اجرای مکانیزاسیون فرایندهای گمرکی و حذف مکاتبات فیزیکی دارد ‌.

تاکنون ابلاغ مطالبه نامه ها به صورت فیزیکی و با اعزام مأموران ابلاغ گمرک ، به نشانی صاحب کالا انجام می شد که با لحاظ حدود ده هزار ابلاغ نامه در طی سال گذشته ، این امر علاوه بر صرف زمان و هزینه، مشکلاتی را برای گمرک و صاحبان کالا از حیث نحوه ابلاغ، اعاده نسخه ابلاغ شده، ثبت اعتراض صاحبان کالا، پیگیری نتیجه رسیدگی به اعتراض و … ایجاد می نمود.

بر این اساس تمامی مودیان که در سامانه احراز هویت گمرک ثبت نام کرده اند و دارای حساب کاربری هستند مشمول دستورالعمل ابلاغ الکترونیکی اوراق گمرکی در سامانه جامع گمرکی هستند . در این خصوص ضمن اطلاع رسانی ابلاغ الکترونیکی از طریق شماره تلفن همراه اعلامی ذینفعان، مطالبه نامه اوراق گمرکی از جمله امکان ثبت اعتراض، تمکین و پرداخت مطالبه نامه بلافاصله پس از صدور در سامانه های مرتبط در حساب کاربری آنها بارگذاری شده و همزمان پیامک اطلاع رسانی برای ذینفعان ارسال می شود.

از این رو با توجه به ظرفیت های قانونی موجود و در راستای تکریم ارباب رجوع و  صرفه جویی در زمان و هزینه و با بهره مندی از فناوریهای نوین و در بستر سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی، در این مرحله ابلاغ الکترونیکی مطالبه نامه کسر دریافتی در دستور کار گمرک جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و از این پس ابلاغیه های مذکور به صورت الکترونیکی به صاحبان کالا و نمایندگان قانونی آنها ابلاغ خواهد شد.

براین اساس با اجرای ابلاغ الکترونیکی اوراق گمرکی شاهد کاهش مراجعات حضوری و افزایش سرعت و دقت در رسیدگی و پیگیری پرونده های مربوطه و در نتیجه افزایش رضایتمندی خدمت گیرندگان خواهیم بود .

نوشته شده توسط:

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *